Ruokakaupassa ostoksilla

Täällä ei ruokaostoksille lähdetäkään ihan ex-tempore, varsinkaan jos mies on töissä.. Ensin pitäisi saada kuljetus kotoa kauppaan ja takaisin ja siihen vielä tarkistaa rukousajat, jottei joudu odottelemaan kaupan ulkopuolella pahimmassa tapauksessa 1/2 tuntia kunnes rukous on ohi ja kauppa avaa taas ovensa
 
Tässä viimekuun rukousaikataulu, joka on aina talletettu kännykkään jotta osaa suunnitella ajankäyttöä! 

Koska nämä asiat on meille täällä arkipäivää, on kauppareissutkin suunniteltu tietenkin jo etukäteen :)  Meillä on compoundilla oma kuljettaja, joka kuskaa meitä naisia etukäteen suunnitellun listan mukaan eri kauppakeskuksiin sovittuina aikoina. 
Mä käyn yleensä kaupassa kaksi kertaa viikossa, kerran isot ostokset ja kerran täydennystä. 
Kauppareissut alkaa yleensä aamulla klo 9, jolloin kaikkien kauppaan lähtijöiden pitää olla autossa joka on compoundin parkkipaikalla odottamassa meitä. Meillä on oma hurmaava vanhempi herra Filippiineiltä kuskina. Kerromme hänelle mihin kauppakeskukseen haluamme ja hän osaa aina ajaa meidät perille. Itse en vieläkään vajaa kahden vuoden kokemuksella osaisi kuin muutamiin lähellä oleviin paikkoihin ajaa... Jos siis naiset saisivat täällä ajaa! Tai ehkä juuri sen takia kun aina istuu mukana, ei reittejä tulekaan katsottua niin tarkasti. Samoin metron työmaat sotkevat liikennettä ja tuttu reitti saattaa olla yönaikana suljettu ja laitettu kiertotieksi jostain ihmeen kautta... 

Takaisin kauppareissuun :) Kuski vie meidät aina joko parkkihalliin ovien eteen tai sisäänkäynnin eteen ja samoin odottaa lähettyvillä jotta voi ajaa ovien eteen kun tulemme kaupasta takaisin. Aika kätevää, eikö ;) Ihan vastaavat kuljettajat ovat myös paikallisilla naisillakin. 
Mun suosikki ruokakauppa on LuLu, joka onkin suht lähellä (5km) meidän kotia. Sieltä saa yleensä kaiken mitä tarvii ja enemmänkin. 
Ruokaostoksiin täällä menee kauemmin aikaa kuin Suomessa. HeVi osastolla keräät hedelmät ja vihannekset itse pusseihin, mutta kaupoissa on aina pojat jotka punnitsevat ne sinulle. Eli tähänkin menee normaalia kauemmin aikaa, varsinkin jos edelläsi on muita useiden vihannespussukoiden kanssa. 
Kasvisten ja hedelmien valikoima on laaja :) Ihmiset täällä todella käyttävät kasviksia ja usein pussi on aivan täynnä kyseistä vihannesta. Ja pusseja kärryssä on useita.. Kasvikset ovat suht edullisia, joskin tien varrella olevista kojuista voisi ehkä saada vieläkin edullisemmin ja varmasti tuoretta :) 
Juustot ja leikkelemakkarat ostetaan myös usein tiskistä. Ensin pitää valita pötkö niiden kymmenien makkarapötköjen joukosta josta haluat että sinulle leikataan makkaraa siivuiksi. Ja itse pyydän ohuita siivuja, koska muuten ne ovat omaan makuun aina liian paksuja siivuja ;) Usein myyjä kiikuttaa siivun mulle maistiaisiksi ja näytille että kelpaako. Possuahan täältä ei saa mistään, mutta hyvin näyttää silti valintaa olevan. Samoin toimitaan juustojen kanssa. Aika paljon samoja juustoja löytyy kuin Suomessakin, mutta Aura-juustoa on kyllä välillä ikävä. 
Lihatiskit ovat pitkiä ja hyviä, melkein kaikkea löytyy ja lihat leikataan juuri niin kuin haluat. Eli valmista jauhelihaa ei täällä ole, vaan ensin valitset lihan, itse otan aina Uuden Seelannin vähärasvaista lihaa, jonka jälkeen kerron että haluan sen jauhelihana. Myyjä punnitsee haluamani määrän lihaa ja vie sen lasintaakse, jossa se jauhetaan jauhelihaksi. Valmiiksi marinoituja lihoja en yhden kokeilukerran jälkeen ole ostanut.. Mausteet eivät oikein olleet meidän makuun... Kaikkea löytyy onneksi aina marinoimattomina ja varsinkin tuore kokonainen kana on ollut mulle uusi kokemus, jota ei tullut Suomessa käytettyä. 
Kalatiski on myös aikamoinen.. Välillä tarvisi sanakirjaa, jotta tietää mikä kala on mikäkin ;) Ja tuoreet katkaravut.. Nam! Eli vaihtoehtoja kyllä piisaa! 
Muutenkin kaupasta löytyy melkein kaikkea samaa kuin Suomessakin ja voisinpa melkein väittää että jopa enemmän kun tuntuu että kaikki Jenkkien tuotteet ovat täällä. 
Myös olut- ja viinihyllyt ovat pitkiä! Tosin tuotteissa on alkoholia 0%:a.. Mutta oluttakin löytyy omenan, vadelman, mansikan, inkiväärin, boysenmarjan ja monen muun eri makuisina :)  
Riisiä myydään isoissa monen kilon säkeissä, toki pieniä pussejakin löytyy, mutta tuntuu että suurin osa ostaa ison säkin kerrallaan. Ja laatuja on kymmeniä erilaisia! 
Kassat eroavatkin sitten meidän kassoista, ja nyt kun siihen on tottunut, niin hyvällä tavalla :) 
Usein itse laitat ostoksesi hihnalle, mutta kassan päädyssä onkin poika/mies pakkaamassa ostoksesi miljoonaan eri pussiin... Ja joka nostaa ostoksesi takaisin kauppakärryihin. Mulla on aina mukana useita isoja kauppakasseja ( samoja kuin S-Marketin tai Prisman kestokassit ), ja haluaisin että ostokset pakataan suoraan niihin... Mutta yleensä pakkaajalla menee pakkaukset ihan sekaisin, jos menen väliin neuvomaan että älä käytä muovikasseja ja laita ostokset suoraan isoihin kasseihin.. Joten annan heidän ekana hoitaa pussittamisen ja kassojen jälkeen itse järkkään ruoat kasseihin paremmin. 
Täällä käytetään ihan järjetön määrä muovikasseja. Voi olla että yhteen pussiin laitetaan vaikka vain kananmunat tai voipaketti ja kerma.. Täytyykin ensi kerralla laskea kuinka monta kassia ostokseni vievät! Veikkaan noin 15 kassia.. 
Meillä on aina ollut tapana odottaa toisiamme kassojen jälkeen penkillä, josta lähdemme yhdessä ostosten kanssa autolle. Kuski pakkaa ostokset autoon ja ajaa takaisin compoundillemme, jossa vielä auttaa kassien kantamisessa ovelle saakka. Eli aika luxusta ainakin omasta mielestä! Toki kauppareissuun menee yleensä aina aikaa 2-3 tuntia, mutta sekin on näitä asioita joihin en täällä voi vaikuttaa, niin olen oppinut jo nauttimaan pienistä ylellisyyksistä joita ei Suomessa ole.. Varsinkin kun koitat hikipäässä latoa viikonloppuostoksia Prisman kassalla ja samaan aikaan pitäisi jo olla pakkaamassa kasseja, jotta leivät eivät puristuisi maitotölkkien väliin.. Ja kun vihdoin olet maksanut ostokset, ne pitäisi saada vauhdilla kasseihin, kun seuraavan asiakkaan ostokset odottavat jo tilaansa. Tai kassien kantaminen autolta kotiin ;) 

Kommentit